Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών ακριβείας στην κτηνοτροφία, μέσα από την ενότητα εργασίας «ΕΕ3. Έξυπνη Κτηνοτροφία», αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες παρακολούθησης των εκτατικά εκτρεφόμενων ποιμνίων αιγών, σε ορεινές περιοχές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό τη συγκέντρωση πληροφοριών για τη διατροφή, τις ώρες βόσκησης καθώς και τη συλλογή στοιχείων για τη διαχείριση του γάλακτος (διαδρομή άμελξη – τυροκόμηση). Τα παραπάνω θα μετουσιωθούν σε πρακτικά εργαλεία ανάδειξης της ανώτερης ποιότητας των τοπικά παραγόμενων παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Αρχικά θα πραγματοποιηθεί διερεύνηση, καταγραφή και αξιολόγηση των χαρακτηριστικών των ορεινών βοσκοτόπων και της ιδιαίτερης χλωρίδας που αναπτύσσεται σε αυτούς στην περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον των ορεινών όγκων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας διαμορφώνει μια μοναδική κοιτίδα βιοποικιλότητας, αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί η αιγοτροφία, η οποία αξιοποιεί τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά για την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Με το συγκεκριμένο έργο, αφού διερευνηθούν οι συνθήκες, το περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά των βοσκοτόπων ορεινών περιοχών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις οποίες βόσκουν αίγες καθώς επίσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραγόμενου γάλακτος αλλά και των γαλακτοκομικών προϊόντων, θα καταστεί εφικτή η ανάδειξη της ποιοτικής ανωτερότητας με ταυτόχρονη πιστοποίηση της τοπικότητας και της αυθεντικότητάς τους.
Η διασύνδεση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βοσκήσιμης ύλης των ορεινών βοσκοτόπων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τα ξεχωριστά γνωρίσματα του αίγειου γάλακτος και των προϊόντων μεταποίησής του θα πραγματοποιηθεί μέσω πρωτοποριακών μεθόδων πιστοποίησης του τόπου εκτροφής των ζώων και παραγωγής του γάλακτος. Έτσι, τεκμηριώνοντας την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα παραγόμενα προϊόντα μέσα από την ποιοτική ανωτερότητα, αλλά και αναδεικνύοντας την τοπικότητα και αυθεντικότητα του παραγόμενου γάλακτος (και κατά συνέπεια των προϊόντων μεταποίησης), η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα μπορεί να παράγει προϊόντα ειδικής ετικέτας Ορεινών Περιοχών Ειδικών Προδιαγραφών (Ο.Π.Ε.Π.), τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών.
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
pmitliagka (at) uowm.gr
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
kkakoulis (at) uowm.gr
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
pkyratsis (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
tlazaridou (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
itsakiris (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ekasapidou (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
pmadesis (at) certh.gr
Τμήμα Μαιευτικής
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
atsiotsias (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
basdagianni (at) agro.auth.gr
Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
karatzia (at) rias.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
vpapadopoulos (at) uowm.gr
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
dmargaritis (at) uowm.gr
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
akesidis (at) uowm.gr
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
v.gkanatsios (at) gmail.com
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
anastasciangel (at) hotmail.com
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
michamanat (at) gmail.com
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
dziouzios (at) uowm.gr
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
akeramaris (at) gmail.com
Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
manavis.athanasios (at) gmail.com
Τμήμα Γεωπονίας
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
papatzimos (at) hotmail.com
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
vtortoka (at) gmail.com
Τμήμα Χημικών Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
katiatsif (at) gmail.com
Kasapidou, Ε.; Karatzia, M-A; Mitlianga, Π.; Basdagianni, Ζ.; Effects of Production Systems and Seasons on Retail-Goat-Milk Fatty-Acid Composition and Nutritional Indices in Greece. Animals 12 (17), 2204, https://doi.org/10.3390/ani12172204
Π3.1.1: Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης εκτατικά εκτρεφόμενων ποιμνίων αιγών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Π3.1.2: Χαρτογράφηση βοσκοτόπων
Π3.1.3: Μεταβολές της βιομάζας των περιοχών και καταγραφές μετακινήσεων των ποιμνίων.
Π3.2.1: Χημική σύσταση του γάλακτος και φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του.
Π3.2.2: Διασύνδεση βοσκότοπου – προϊόντος.
Π3.2.3: Διατροφική αξία παραγόμενου γάλακτος.
Π3.2.4: Ταυτοποιημένα φυτικά είδη στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Π3.2.5: Ταυτοποιημένοι μικροοργανισμοί εδάφους από τους βοσκοτόπους.
Π3 3 1: Διατροφική αξία των παραγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριών, γιαούρτης).
Π3.4.1: Οικονομικότητα των εκτροφών αιγών στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Π3.5.1: Ολοκληρωμένη μελέτη οπτικής ταυτότητας προϊόντων (σκεπτικό, σχεδιασμός σήματος, επιλογή χρωμάτων και γραμματοσειρών).
Π3.5.2: Πηγαία αρχεία σχεδίασης της ταυτότητας από τα ανάλογα λογισμικά για κάθε χρήση επικοινωνίας, τυπογραφίας και προβολής
Π3.5.3: Ολοκληρωμένη μελέτη συσκευασιών (σκεπτικό, σχεδιασμός σήματος, επιλογή χρωμάτων και γραμματοσειρών κλπ).
Π3.5.4: Πηγαία αρχεία σχεδίασης των συσκευασιών για κάθε χρήση επικοινωνίας, τυπογραφίας και προβολής.
Π3.5.5: Πηγαία αρχεία σχεδίασης του επικοινωνιακού υλικού από τα ανάλογα λογισμικά (διαφημιστικά φυλλάδια, αφίσες, stands).
Π3.5.6: Φυσικά δείγματα / πρωτότυπα σε περιορισμένο αριθμό με τον εξοπλισμό του προγράμματος.
Π6.2.3: Εργασίες (10) σε επιστημονικά συνέδρια/περιοδικά από το ΠΕ3
Copyright © 2021 Agrotour. All Rights Reserved.
Cookie | Διάρκεια | Περιγραφή |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |